Hoe maak je een boekverslag

Hoe maak ik een boekverslag

Lezen is belangrijk, leerzaam en (voor de meeste kinderen) ook leuk.
In groep 7 moeten de leerlingen 1 boekverslag maken. Hoe pak je dat aan?

• Je kiest een boek (vraag advies aan andere kinderen of je ouders)
  • Het is handig om van elk hoofdstuk dat je gelezen hebt voor jezelf een kortesamenvatting te maken of steekwoorden op te schrijven
  • Maak een planning (bijv.: ik lees elke dag 10 blz. of ik lees elke week 2 hoofdstukken)
  • Maak het boekverslag

Wat moet er allemaal in het boekverslag staan en hoe schrijf je het op?

1. Naam en informatie van/ over de schrijver
  2. Naam van de illustrator
  3. Uiterlijk van de kaft; beschrijf kort wat er op de voor,- en achterkant van het boek staat (of het er vrolijk, griezelig of spannend uitziet)
  4. Soort verhaal; beschrijf of het verhaal echt gebeurd kan zijn of juist niet, is het zielig, grappig, saai, spannend, mooi.....
  5. Beschrijf de hoofdpersoon/ personen
  6. Beschrijf welke bladzijde je voor zou willen lezen en waarom juist die bladzijde
  7. Schrijf een samenvatting van ongeveer een half A4-tje. De samenvatting mag niet langer zijn dan een A4. Beknopt  dus; dat is een samenvatting!
  8. Geef het boek zelf een cijfer en beschrijf hoe je tot dit cijfer gekomen bent.